Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Unilever verplaatst hoofdkantoor niet naar Rotterdam – dat is ook een klap voor Mark Rutte

Het verzet van Britse aandeelhouders tegen de verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever van Londen naar Rotterdam is te sterk: vrijdag kondigde de directie aan de plannen voor vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur in de ijskast te zetten.

De Nederlands-Britse levensmiddelengigant wilde de duale structuur opheffen en één aandeel creëren met één hoofdkantoor, maar dat was vele Britse aandeelhouders tegen het zere been – ook het prestigeverlies in verband met de naderende Brexit speelde hierbij een rol.

Dat de Nederlandse topman Paul Polman de Britse bloedgroep binnen Unilever niet tegen de haren durft in te strijken, is ook een klap voor Mark Rutte: die heeft de veel bekritiseerde afschaffing van de dividendbelasting immers altijd verdedigt met het argument dat dit belangrijk is voor multinationals zoals Unilever. Nu Unilever de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam afblaast, lijdt ook Rutte gezichtsverlies.

2. Stormparaplu's van Delftse startup Senz maken doorstart

Het Delftse bedrijf Senz, bekend van de stevige stormparaplu's, maakt vanaf maandag een doorstart, zo meldt RTL Z. Interim-manager Peter Albrecht heeft overeenstemming bereikt met de curator. Afgelopen maand ging een werkmaatschappij die de paraplu's in licentie verkocht failliet, maar de houdstermaatschappij is buiten het faillissement gebleven.

Volgens Albrecht kwamen de financiële problemen vooral voort uit het feit dat niet scherp genoeg is gekeken maar de winstmarge op de verkochte paraplu's, zegt hij tegen RTLZ: "Senz is een prachtig product. Dat bleek nog eens uit de bijval die wij na het faillissement kregen."

3. Elon Musk neemt met cynische tweet Amerikaanse beurswaakhond SEC op de korrel

Volgens de schikking die Elon Musk zaterdag trof met de Amerikaanse beurswaakhond SEC zou Tesla toezicht gaan houden op zijn tweets. Maar vooralsnog lijkt Musk zich weinig aan te trekken van de eis om doordachter te gaan communiceren.

Hij noemde de SEC donderdag op Twitter de 'Shortseller Enrichment Commission'. Elon Musk haalt regelmatig uit naar shortsellers die Tesla volgens hem ten gronde kunnen richten met hun acties.

Musk en Tesla moeten ieder 20 miljoen dollar boete betalen, omdat de topman via Twitter beleggers had misleid door te stellen dat het bedrijf van de beurs zou gaan en de financiering daarvoor al rond was.

4. Democraten kraken 'onvolledig' FBI-onderzoek naar Brett Kavanaugh

De benoeming van Brett Kavanaugh als rechter bij het Amerikaanse Hoogerechtshof is een stuk dichterbij gekomen nu de Republikeinen hebben geconcludeerd dat in het FBI-onderzoek naar hem "niets is gevonden dat de beschuldigingen wegens aanranding aannemelijker maken".

Maar volgens Democratische senatoren is het rapport dat binnen een week is opgesteld, onvolledig: “We waren erg bang dat dit een erg beperkt proces zou zijn, waardoor de FBI niet alle feiten boven tafel zou kunnen halen. Nu we de documenten grondig hebben bekeken, blijkt onze vrees bewaarheid geworden”, stelt de Democraat Chuck Schumer.

Bij de stemming over de benoeming van Kavanaugh wordt het nog wel spannend of er 'afvallige' Republikeinse senatoren zijn.  De Republikeinen hebben een krappe meerderheid in de Senaat van 51 tegen 49.

5. Donald Tusk probeert de Britten wakker te schudden: serieus onderhandelen graag

President Donald Tusk van raad van Europese regeringsleiders nam donderdag uitgebreid de tijd om de Britse regering tot de orde te roepen. Nu het partijcongres van de Conservatieven voorbij is, wordt het tijd om serieus te onderhandelen.

Uitgangspunt voor Europa is wat betreft Tusk 'Canada +++'. Hierbij zou het Verenigd Koninkrijk buiten de interne Europese markt vallen, maar zouden wel afspraken gemaakt kunnen worden om wederzijdse importtarieven zoveel mogelijk te vermijden.

6. Fors meer warmtepompen, maar hernieuwbare energie is nog marginaal

Sinds het kabinetsbesluit van eerder dit jaar om de gaskraan in Groningen versneld dicht te draaien, is een levendige discussie op gang gekomen over de alternatieven om woningen van warmte te voorzien. Daarbij wordt regelmatig de warmtepomp genoemd, al zitten daar technisch en financieel veel haken en ogen aan.

Lees in dit verband ook: Geen gas meer in huis? Zo duur is overschakelen op een warmtepomp of hybride systeem

De trend is wel dat er elk jaar meer warmtepompen worden geïnstalleerd, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag; in 2017 ging het om 80 duizend stuks, zo'n 10 duizend meer dan een jaar eerder.

Maar de impact daarvan is nog marginaal. Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland kwam in 2017 uit op 6,6 procent van het totale energieverbruik. Daarvan vormen warmtepompen maar een klein deeltje.

7. Kabinet gaat niet mee met de Samsom-taks op aardgas

Als onderdeel van het Klimaatakkoord had klimaatonderhandelaar Diederik Samsom een verhoging van de energiebelasting op aardgas met 20 cent voorgesteld, ofwel 75 procent. Maar volgens bronnen die het AD sprak, neemt het kabinet-Rutte 3 dat idee niet over.

Deze stap zou huishoudens voor wie het erg kostbaar is om op korte termijn geen aardgas meer te gebruiken, te hard raken. Wel wil het kabinet de belasting op aardgas geleidelijk verhogen.

8. NS legt gratis watertappunten aan op stations

Met dorst de trein in stappen is vanaf volgend jaar niet meer nodig: treinreizigers kunnen dan op tweehonderd NS-stations gratis drinkwater krijgen. De NS gaat tappunten aanleggen.

Voor eind 2019 komt 90 procent van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt. NS investeert ruim 3 miljoen euro.

9. Oprichter Steven Schuurman casht met beursgang Elastic

De Nederlandse startup Elastic gaat vandaag naar de beurs in New York. Daarmee wil het bedrijf 200 miljoen dollar ophalen, goed voor een waardering van 2 miljard dollar. Elastic, dat in 2012 is opgericht, maakt opensource zoeksoftware om grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken en te analyseren. Onder meer Uber, Tinder en Adobe zijn klant.

Voor de Nederlandse oprichter Steven Schuurman betekent de beursgang kassa. Hij bezit ruim 13 miljoen aandelen in het bedrijf. Bij een introductieprijs tussen de 33 en 35 dollar is dat pakket ruim 400 miljoen dollar waard. Daarmee komt Schuurman met stip de top 100 van de Quote 500 binnen.

10. '5% van koersbewegingen bitcoin rationeel verklaarbaar'

Hoogleraar Finance aan de Vrije Universiteit Amsterdam Albert Menkveld heeft onderzocht of de koersbeweging van de bitcoin 'rationeel' verklaard kan worden, zo meldt het FD. Cryptomunten zoals de bitcoin staan bekend om de heftige schommelingen, en de vraag is of daar aanwijsbare patronen in zitten.

De conclusie is dat 5 procent van de prijsbewegingen "volledig rationeel" verklaard kan worden. Dit heeft onder meer te maken met aannames over bijvoorbeeld een koersstijging op het moment dat de transactiekosten voor het handelen in bitcoins toenemen, en vice versa. Er zit dus soms wel enige logica in de koersbeweging van de bitcoin. Maar 95 procent blijft 'onverklaard'.

 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!